Γιώργος Χορόζογλου: «Η αρχιτεκτονική θα κληθεί να απομακρυνθεί από τη lifestyle προσέγγιση»

Χρόνος Ανάγνωσης: 2 λεπτά
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Ο Γιώργος Χορόζογλου μιλά για το έργο του και τις προκλήσεις της σύγχρονης αρχιτεκτονικής.
Man in front of wood surface

Ο Γιώργος Χορόζογλου είναι ένας αρχιτέκτονας με βαθιά αγάπη και γνώση του αντικειμένου του. Μετρώντας πάνω από 3 δεκαετίες στον κλάδο, έχει σχεδιάσει μαζί με τις συνεργάτιδές του (SCHEMA 4) πληθώρα έργων που άφησαν ξεχωριστό αποτύπωμα στο σύγχρονο αστικό τοπίο.

Συνέντευξη στον Γιάννη Σιφνιό

Φωτογραφίες-video, Αργύρης Καράγιωργας

Δύο άντρες συνομιλούν σε κλειστό χώρο.

Άνθρωπος με αναλυτική σκέψη και διορατικότητα, δεν διστάζει να εκφέρει καθαρά την άποψή του πάνω σε δύσκολα ζητήματα. Όπως αναφέρει «ο τρόπος με τον οποίο ο πολίτης οικειοποιείται τον δημόσιο χώρο σήμερα στην Ελλάδα έχει χαρακτηριστικά ιδιωτικοποίησης και πολλές φορές κατάληψης».

Για το μέλλον της αρχιτεκτονικής και το πώς μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων ο κ. Χορόζογλου υπογραμμίζει πως «η αρχιτεκτονική δεν είναι πανάκεια. Διατηρεί υψηλό ρόλο στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος διαβίωσης του ανθρώπου, ο οποίος θα κληθεί να αναθεωρήσει συνήθειες και στόχους».

Παράλληλα, τονίζει πως η αρχιτεκτονική θα χρειαστεί «να απομακρυνθεί από τη lifestyle προσέγγιση προς τον αυθεντικό προσδιορισμό της ως κοινωνικό εργαλείο».

Κατά τη διάρκεια της κουβέντας μας, έκανε μια αναδρομή σε σημαντικούς σταθμούς των SCHEMA 4, μίλησε για την ALUMIL και τα συστήματά της που χρησιμοποίησε στο STEM Center του Anatolia College, θυμήθηκε στιγμές από τη συνεργασία του με τον σπουδαίο αρχιτέκτονα Arata Isozaki στο εμβληματικό έργο του κτιρίου M2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και έκανε ειδική μνεία σε έργα που αποτελούν για εκείνον σημεία αναφοράς.

*Σημείωση: Τα γυρίσματα για τη συνέντευξη πραγματοποιήθηκαν πριν από την απώλεια του αρχιτέκτονα Arata Isozaki.

Άντρας σε γραφείο διαβάζει από ένα βιβλίο σημειώσεων.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη:

 

 

 

 

 

 

Newsletter

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου για να κάνεις εγγραφή στο Newsletter