Τάσος Γεωργαντζής: «Κάθε έργο είναι μια καινούργια πρόκληση, μια καινούργια περιπέτεια»

Μια εφ' όλης της ύλης κουβέντα με τον συνιδρυτή των Urban Soul Project.
Marketing Department
Updated
7’ ανάγνωση
Τάσος Γεωργαντζής: «Κάθε έργο είναι μια καινούργια πρόκληση, μια καινούργια περιπέτεια»
Μερικοί άνθρωποι καταφέρνουν να ξεχωρίζουν μέσα από το έργο τους, τη δημιουργικότητα και το όραμά τους για εξέλιξη. Ο Τάσος Γεωργαντζής, συνιδρυτής των Urban Soul Project, είναι ένας άνθρωπος που δείχνει να διαθέτει όλα τα παραπάνω: ευρύ και αξιόλογο έργο ως αρχιτέκτονας, σοβαρότητα απέναντι σε ό,τι αναλαμβάνει και όραμα για διεύρυνση των δυνατοτήτων του γραφείου του αλλά και του κλάδου εν γένει. Στην κουβέντα που είχαμε μας μίλησε για τις σημαντικές στιγμές της διαδρομής του, τις προκλήσεις της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και τα επόμενα βήματα των Urban Soul Project.

Το όραμα των USP

Κύριε Γεωργαντζή, ποιο ήταν το όραμα πίσω από το εγχείρημα των Urban Soul Project και πώς αξιολογείτε τη μέχρι τώρα πορεία του, 12 χρόνια μετά την ίδρυση του γραφείου;

Το γραφείο ιδρύθηκε το 2009, σε μία πολύ δύσκολη συνθήκη για την ελληνική οικονομία και τον χώρο των κατασκευών ειδικότερα. Μέχρι εκείνο το σημείο, εγώ και ο συνεργάτης μου, Κώστας Φλώρος, δουλεύαμε σε μελετητικά και κατασκευαστικά γραφεία, κάνοντας δουλειές που δεν μας ικανοποιούσαν. Αποφασίσαμε λοιπόν πως ο μόνος τρόπος να κάνουμε δουλειές που θέλουμε και με τον τρόπο που θέλουμε, είναι να ξεκινήσουμε το δικό μας γραφείο. Από τότε έχουν περάσει 12 χρόνια, το γραφείο σήμερα έχει περισσότερα από 60 άτομα, έχουμε κάνει πολύ μεγάλα έργα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αυτή τη στιγμή η βάση μας είναι στη Θεσσαλονίκη, έχουμε γραφείο στην Αθήνα και ένα μικρό γραφείο στο Λονδίνο. Μεγαλώνουμε διαρκώς και γινόμαστε πιο ώριμοι.

Διεθνής παρουσία

Όπως αναφέρατε η έδρα των Urban Soul Project μπορεί να βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο διαθέτετε γραφείο και στο Λονδίνο και παρουσία με πολλά διεθνή έργα. Ποιες είναι οι βασικές διαφορές που αντιμετωπίζετε όταν αναλαμβάνετε ένα έργο στην Ελλάδα με ένα έργο του εξωτερικού;

Εκτός από το Λονδίνο, έχουμε αναλάβει έργα στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι, στο Μιλάνο, σε διάφορες γερμανικές πόλεις, την Κύπρο. Κάθε έργο είναι μία καινούργια πρόκληση, μία καινούργια περιπέτεια και έτσι το αντιμετωπίζουμε, ανεξάρτητα από το αν είναι στην παραλία της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Ομόνοιας ή στο Covent Garden του Λονδίνου. Οι διαφορές είναι κυρίως πρακτικές, καθώς στο εξωτερικό είναι βέβαια διαφορετική η νομοθεσία, δεν έχουμε εύκολη πρόσβαση στους προμηθευτές μας και κυρίως, δεν έχουμε τη δυνατότητα να επισκεπτόμαστε το έργο όσο συχνά θα θέλαμε, τόσο κατά την περίοδο της μελέτης όσο και κατά την περίοδο της κατασκευής.

Zeus-is-Loose-Building-land

Περιβάλλον & αρχιτεκτονική

Σε έναν κόσμο που τελεί υπό τη δαμόκλειο σπάθη των κρίσιμων περιβαλλοντικών ζητημάτων, ποιο θεωρείτε πως είναι το μέλλον της σύγχρονης αρχιτεκτονικής;

Στην USP, αντιμετωπίζουμε την απαίτηση σχεδιασμού βάσει περιβαλλοντικών προτύπων περισσότερο σαν πρόκληση παρά σαν δυσκολία. Είμαστε πολύ περήφανοι γιατί το πρώτο κτίριο με πιστοποιήσεις WELL και LEED στην Ελλάδα, τα νέα κτίρια γραφείων της PRODEA στην Αθήνα, είναι δικό μας έργο. Πρόκειται για δύο πρότυπα παγκόσμιας αναγνώρισης, τα οποία πιστοποιούν την συμπεριφορά ενός κτιρίου τόσο εξωτερικά, προς το περιβάλλον του, όσο και εσωτερικά, προς τους χρήστες του. Συνολικά πάντως, δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί ουσιαστικά η αρχιτεκτονική εάν δεν ξεκινούσε να ενσωματώνει προδιαγραφές που αφορούν το περιβάλλον.

Κυκλική οικονομία

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι πρακτικές της κυκλικής οικονομίας και της αειφορίας στα έργα που σχεδιάζετε;

Στη συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης θα έλεγα ότι η κυκλική οικονομία φέρει αξίες που είναι απαραίτητο να ενσωματωθούν στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Βλέποντας τις σύγχρονες ελληνικές πόλεις, αντιλαμβάνεται κανείς πως είναι σχεδιασμένες με ένα τελείως ξεπερασμένο μοντέλο, σε κλίμακα κτιρίου αλλά και σε κλίμακα γειτονιάς. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κτίρια σημαντικής αρχιτεκτονικής αξίας, για τα οποία πρέπει να γίνει μία συντονισμένη προσπάθεια αποκατάστασης τους και ενσωμάτωσης τους στις σύγχρονες ανάγκες και κτιριακές προδιαγραφές.

Zeus-is-Loose-low-res-22b

Συνεργασία με ALUMIL

Διατηρείτε αγαστή συνεργασία με την ALUMIL. Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον παράδειγμα συνεργασίας με την εταιρεία είναι το Zeus is Loose hostel, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Μιλήστε μας για αυτό το project, αλλά και για τον ρόλο που έπαιξαν τα συστήματα της ALUMIL στο τελικό αποτέλεσμα.

Όντως, με την ALUMIL έχουμε εξαιρετική συνεργασία σε μερικά από τα απαιτητικότερα έργα μας. Η αδιαπραγμάτευτη υψηλή ποιότητα και η δυνατότητα παραγωγής ειδικών  κατασκευών κουφωμάτων,  είναι μοναδικά χαρακτηριστικά της ALUMIL.

Ειδικά για το Zeus is Loose, το ζήτημα των κουφωμάτων ήταν κρίσιμο λόγω του μεγέθους τους (στην ουσία άνοιξε όλη η όψη, οι τοίχοι πλήρωσης αφαιρέθηκαν και έμεινε μόνο ο δομικός σκελετός). Επιπλέον, λόγω του μεγέθους τους και της θέσης του κτιρίου (η κύρια όψη τους είναι επί της πλατείας Αριστοτέλους), ήταν ζητούμενο τα κουφώματα να είναι υψηλότατης ποιότητας ώστε να μην φθαρούν, να διατηρηθούν σε εξαιρετική κατάσταση για το μεγαλύτερο δυνατό διάστημα και βέβαια να μην απαιτηθεί η αντικατάστασή τους.

Ευρύ portfolio

To portfolio των έργων σας είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο και πολύπλευρο. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει από ξενοδοχεία και εμπορικά καταστήματα μέχρι γραφεία, κατοικίες και χώρους εστίασης. Αυτού του είδους η ευρύτητα σάς ανησύχησε σε σχέση με την ταυτότητα του γραφείου ή επιδιώκετε αυτόν τον πλουραλισμό;

Σε καμία περίπτωση δεν μας προκαλεί άγχος η ποικιλία στον χαρακτήρα των έργων που αναλαμβάνουμε. Αντιθέτως, θα έλεγα ότι είναι ζητούμενο. Στο γραφείο αυτή τη στιγμή, δουλεύουμε σε διαφορετικές ομάδες: ξενοδοχεία, γραφεία, καταστήματα και F&B, διαμερίσματα και νεόδμητα. Κάθε ομάδα δουλεύει με διαφορετικό τρόπο αλλά κάποιοι κανόνες είναι κοινοί: η επιμονή στην λεπτομέρεια, οι επιλογές στα υλικά και στις φόρμες. Θα έλεγα με βεβαιότητα ότι θέλουμε να χαρακτηριζόμαστε από την ποιότητα της δουλειάς μας, ανεξάρτητα από τον χαρακτήρα του κάθε έργου και όχι ως γραφείο που κάνει ξενοδοχεία ή γραφεία ή κατοικίες.

tasos-georgantzis-1

Οι προκλήσεις του αρχιτέκτονα

Η ομάδα των Urban Soul Project είναι πολυπληθής και διαθέτει στις τάξεις της έναν μεγάλο αριθμό νέων αρχιτεκτόνων. Ποιες είναι οι προκλήσεις για τον αρχιτέκτονα ή την αρχιτεκτόνισσα που ξεκινάει σήμερα την καριέρα του/της και σε τι διαφέρουν σε σχέση με τις προκλήσεις που είχατε εσείς να αντιμετωπίσετε κατά το ξεκίνημά σας;

Όντως, η ομάδα είναι μεγάλη και αποτελείται ως επί το πλείστον νέους αρχιτέκτονες – ο μέσος όρος ηλικίας είναι περίπου 32. Η βασική διαφορά για τα παιδιά που ξεκινούν σήμερα  σε σχέση με τους συνομήλικούς τους 20 χρόνια πριν, είναι η έκθεσή τους σε εκατομμύρια εικόνες και αναφορές μέσω του διαδικτύου. Ένα παιδί που τελειώνει σήμερα την αρχιτεκτονική, έχει δει χιλιάδες έργα σε όλο τον κόσμο, έχει πρόσβαση σε υλικά και έχει πολύ πλουσιότερο λεξιλόγιο, πράγμα που λειτουργεί και θετικά και αρνητικά, γιατί δεν είναι αυτονόητο πως έχει την ωριμότητα να το διαχειριστεί. Επιπλέον, σήμερα υπάρχουν πολλά περισσότερα εργαλεία σχεδιασμού και απεικόνισης. Στο γραφείο επενδύουμε στην εκπαίδευση και στην εξοικείωση με αυτά τα μέσα, τόσο για τους νεότερους όσο και για τους πιο έμπειρους αρχιτέκτονες.

Αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί

Τα τελευταία 2 χρόνια έχουν λάβει χώρα αρκετοί αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί, με επίκεντρο την πόλη της Θεσσαλονίκης, όπως το ArXellence, ο διαγωνισμός για την ανάπλαση της Δ.Ε.Θ, αλλά και ο αντίστοιχος για την πλατεία Αριστοτέλους. Πώς αξιολογείτε αυτή την κινητικότητα; Θεωρείτε ότι έρχονται καλύτερες μέρες για τον αστικό ιστό της πόλης;

Είναι βέβαιο πως οι συζητήσεις για σημαντικές αναπλάσεις έχουν επανέλθει στις ατζέντες των ελληνικών πόλεων. Αναζητούνται καλοσχεδιασμένοι δημόσιοι χώροι και χώροι πρασίνου, χώροι όπου μπορεί να εκφράζεται ο συλλογικός χαρακτήρας της πόλης. Δυστυχώς, οι ελληνικές πόλεις πραγματικά υστερούν σε τέτοιους χώρους. Η πρωτοβουλία της ALUMIL με τον διεθνή διαγωνισμό ArXellence είναι εξαιρετική. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, μία πόλη ταυτόχρονα μεγάλη και μικρή, αυτές οι αναπλάσεις είναι τεράστιας αξίας. Ήδη έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά και νομίζω τα επόμενα χρόνια η εικόνα της πόλης θα αλλάζει διαρκώς.

Σύντομος απολογισμός

Αν σας ζητούσα έναν σύντομο απολογισμό για το 2021, σε σχέση με τις δραστηριότητες των Urban Soul Project, σε ποια σημεία της διαδρομής θα εστιάζατε;

Ωραία ερώτηση και επειδή αυτή την περίοδο ετοιμάζουμε μία μεγάλη επετειακή έκδοση για τα δώδεκα χρόνια του γραφείου, έχω βρεθεί να αναζητώ την απάντηση αρκετές φορές. Προσωπικά, χωρίζω την πορεία του γραφείου σε τρεις φάσεις, οι οποίες σηματοδοτούνται ίσως από κάποια έργα αλλά και συμπίπτουν και με τις αλλαγές στους χώρους που στεγαζόταν το γραφείο. Η πρώτη περίοδος του γραφείου, μας βρήκε στο γραφείο της Μητροπόλεως και χαρακτηρίζεται από μικρότερα σε κλίμακα έργα, κυρίως διαμερίσματα και καταστήματα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η μετακόμιση μας στο Καρίππειο Μέλαθρο, έφερε μία σειρά από έργα μεγαλύτερης κλίμακας: ξενοδοχεία, γραφεία και νέες κατασκευές. Η τρίτη περίοδος, την οποία διανύουμε πλέον, χαρακτηρίζεται από την έναρξη του γραφείου της Αθήνας αλλά και τη σημαντική αύξηση στο δυναμικό του γραφείου. Δεν ξέρω αν θέλω να ξεχωρίσω μεμονωμένα έργα από όλη αυτή την πορεία γιατί καθένα έχει τη δική του σημασία και έπαιξε το δικό του ρόλο στο να είμαστε το γραφείο που είμαστε σήμερα.

quote

«Κάθε έργο είναι μια καινούργια πρόκληση, μια καινούργια περιπέτεια»

- Τάσος Γεωργαντζής, Αρχιτέκτονας

Συντάκτης άρθρου

Marketing Department
Marketing Department

Μάθετε περισσότερα